dijous, 31 de juliol del 2008

Lacomissió Bilateral Estat-Generalitat acorden el traspàs de l´inspecció de Treball pel juny del 2009

El traspàs serà efectiu a partir del juny de 2009, després de la creació de l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball

La consellera de Treball, Mar Serna, destaca “la importància d’haver obtingut el traspàs de la Inspecció de Treball i dels permisos inicials de treball per estrangers abans que el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya hagi fet dos anys”

Mar Serna
La Generalitat de Catalunya assumirà a partir del juny de 2009 el traspàs de la Inspecció de Treball, segons l’acord a que ha arribat avui la Comissió Bilateral Generalitat – Estat reunida a Barcelona. D’aquesta forma, es materialitza l’acord sobre la creació de les bases del traspàs aprovat per la Comissió Bilateral en la reunió de gener de 2008.
La consellera de Treball, Mar Serna, ha destacat “el fet d’haver obtingut el traspàs de la Inspecció de Treball i dels permisos inicials de treball per estrangers abans que el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya hagi fet dos anys”.
Serna ha assenyalat que “la Generalitat fixarà les prioritats de la Inspecció, que mantindrà la seva independència tècnica, i planificarà les accions en l’àmbit de les seves competències perquè des de la proximitat es gestiona millor, i es donarà millor serveis a les empreses i a les persones treballadores que necessiten un sistema d’inspecció àgil i eficient”
Abans del mes juny de 2009, la Generalitat de Catalunya crearà l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball, de la qual dependran directament els inspectors de treball i seguretat social i els subinspectors d’ocupació i seguretat social que es transfereixen.
La consellera de Treball ha explicat que l’objectiu de la Generalitat és que “l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball tingui com a mínim el 50 % dels aproximadament 240 inspectors i subinspectors que en l’actualitat desenvolupen la seva feina a Catalunya i de les 150 persones que fan feines de suport”.
D’altra banda, es determinarà un mecanisme bilateral de col·laboració, cooperació i coordinació entre l’Administració de l’Estat i la Generalitat de Catalunya en matèria d’inspecció de treball i seguretat social.
El Govern de la Generalitat té previst presentar el projecte de llei de creació de l’Agència Catalana d’inspecció de Treball per l’aprovació del Parlament de Catalunya després de l’estiu.
El traspàs de la Inspecció de Treball es basa en el que estableix l’article 170.1 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que atorga a la Generalitat la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals. A més, d’acord amb l’article 170.2 de l’Estatut, correspon a la Generalitat la competència executiva sobre la funció pública inspectora per la qual cosa les persones funcionàries dels cossos d’aquesta funció depenen orgànicament i funcionalment de la Generalitat.
Les funcions de la Inspecció traspassades a la Generalitat
Amb el traspàs de la Inspecció de Treball, la Generalitat de Catalunya executarà la competència que li reconeix l’article 170.2 de l’Estatut d’Autonomia sobre el servei de la Inspecció de Treball constituïda pels òrgans, funcionaris/es i mitjans materials que contribueixen al compliment de les normes laborals que són competència de la Generalitat. Per tant, la Generalitat exercirà, entre altres, les següents funcions inspectores:
· Vigilància de la legislació laboral i dels convenis col·lectius: la prevenció de riscos laborals, l’ocupació i migracions com, per exemple, la col·locació, l’ocupació, immigració i treball d’estrangers, formació professional ocupacional i contínua, empreses de treball temporal, agències de col·locació i plans de serveis integrats per l’ocupació.
· Assistència tècnica per facilitar informació tècnica a empreses i persones treballadores sobre la funció inspectora, així com a entitats i organismes de la Seguretat Social; Informació, assistència i col·laboració amb altres òrgans de les administracions públiques respecte a l’aplicació de normes d’ordre social o a la vigilància i control d’ajuts i subvencions públiques.
· Arbitratge, conciliació i mediació en conflictes i vagues quan sigui acceptat per les parts.
El traspàs de les persones funcionàries
L’acord de la Inspecció de Treball inclou el traspàs dels inspectors de treball i seguretat social i dels subinspectors d’ocupació i seguretat social, que dependran orgànicament i funcionalment de la Generalitat, per exercir en l’àmbit de competències de la Generalitat.
També es garanteix el caràcter únic dels dos cossos (el Cuerpo Superior de Inspectores de Trabajo y Seguridad Social i el Cuerpo de Subinspectores de Empleo y Seguridad Social), així com l’ingrés únic i la mobilitat geogràfica arreu el territori estatal.
Per últim, s’inclouen totes les funcions i serveis que correspon a l’Administració de l’Estat respecte del personal administratiu i de gestió al sistema, que passa a dependre orgànicament de la Generalitat, així com els recursos informàtics que corresponguin a les funcions traspassades a la Generalitat.
Coordinació i col·laboració entre Administracions
Ambdues Administracions garanteixen la coordinació i cooperació necessàries del Sistema d’Inspecció de Treball i Seguretat Social a Catalunya. Per aquest raó, abans del 31 d’octubre de 2008, es determinarà bilateralment les fórmules de cooperació entre l’Administració de l’Estat i la Generalitat de Catalunya. Aquest mecanisme bilateral incorporarà mecanismes per l’exercici conjunt de la funció pública de inspecció en l’ordre social.
Així mateix, s’establirà un servei comú d’informació i atenció als ciutadans/es, presentació i recepció d’escrits, denúncies, peticions o altres documents relacionats amb l’exercici de la inspecció.
A més, hi haurà fórmules de garantia de la funció i actuació en totes les matèries de l’ordre social, sense perjudici de la resolució per cada Administració dels procediments sancionadors en les matèries de les seves competències i de liquidació de quotes de la Seguretat Social.
Per aquest motiu, els inspectors de treball i seguretat social i els subinspectors d’ocupació i seguretat social podran realitzar actuacions inspectores d’investigació i adoptar mesures inspectores en matèries de l’ordre social competència d’una Administració diferent a la seva dependència orgànica en els termes que ambdues Administracions acordin.
Per últim, cal destacar que l’acord de la Comissió Bilateral, complint amb l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que permet a la Generalitat assolir les competències de la Inspecció de Treball a través de l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball, dona resposta a la l’Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l’Ocupació i la Competitivitat de l’Economia Catalana.
Acord sobre els permisos inicials de treball per a persones estrangeres
La Comissió Bilateral ha ampliat avui l’acord que atorga a la Generalitat la capacitat d’atorgar els permisos inicials de treball per compte propi o aliè dels estrangers que desenvolupin la seva tasca a Catalunya.
L’acord inicial tancat el passat mes de gener continuava reservant aquesta capacitat a l’Estat en alguns supòsits com ara alts directius o esportistes d’elit i artistes. Avui, però, l’acord s’ha ampliat a aquests supòsits.

Més informació clica aquí

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici

Mi Ping en TotalPing.com