divendres, 18 de juliol del 2008

El Departament de Treball destina 2.100.000 euros per les empreses qualificades d’iniciatives locals d’ocupació (I+O)

Divendres, 18 de juliol de 2008 - 12:22h

El Departament de Treball destina 2.100.000 euros per les empreses qualificades d’iniciatives locals d’ocupació (I+O)

Més de 300 empreses podrien beneficiar-se’n i més de 350 llocs de treball estables es podrien generar enguany

Amb aquest programa, que ha permès la creació de més de 550 llocs de treball estables en els darrers dos anys, Treball subvenciona la creació d’activitat econòmica i la generació de llocs de treball estables mitjançant el foment de l’activitat empresarial i amb el suport de les entitats locals

jj berbel i m franch
Més de 300 empreses qualificades d’iniciatives locals d’ocupació (I+O) es podrien crear enguany i més de 350 llocs de treball estables de nova creació es podrien generar per l’atorgament de 2.100.000 euros en subvencions del programa I+O del Departament de Treball.
El director del Servei d’Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, ha destacat que “l’objectiu del programa d’iniciatives locals d’ocupació (I+O) és crear activitat econòmica i generar de llocs de treball estables em sectors emergents o estratègics per al territori a través del foment de l’activitat empresarial i amb el suport de les entitats locals”.
Les iniciatives locals d’ocupació s’emmarquen en el projecte INICIA, un pla de suport a les persones emprenedores i l’autoocupació a Catalunya 2008 – 2010 amb l’objectiu de potenciar la creació de més i millors empreses. Aquest repte es vol aconseguir creant un entorn favorable, donant informació i formació per emprendre i orientant, assessorant i donant suport a les persones emprenedores. El Departament destinarà prop de 73 milions d’euros pel període 2008 – 2010 i es podran beneficiar més de 310.000 persones potencialment emprenedores.
En els dos últims anys (2006 i 2007), s’han qualificat d’iniciativa local d’ocupació 412 projectes, dels que el Departament de Treball, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya, ha subvencionat 222 empreses amb un total de 3.424.000 euros.
En aquest període de temps, 554 persones en atur han estat contractades gràcies al programa I+O, de les que 289 eren homes i 265 eren dones. El contracte dels beneficiaris era indefinit.
Les empreses beneficiàries són microempreses i petites empreses que, en tots els casos, tenen una plantilla inferior a 25 persones treballadores.
Iniciatives locals d’ocupació
Un projecte empresarial rep la qualificació d’iniciativa local d’ocupació quan demostra que és viable tècnicament, econòmicament i financerament; rep el suport d’una entitat local (ajuntament, consell comarcal, etc...) per a la seva implantació al territori corresponent, i s’inscriu al Registre d’Iniciatives locals d’Ocupació (I+O) del Servei d’Ocupació de Catalunya.
Un cop el projecte ha passat a ser empresa i ha començat la seva activitat empresarial, pot acollir-se als cinc tipus d’ajuts inclosos en el programa I+O: contractació indefinida, integració de socis/ es treballadors/es, subvenció financera, suport a la funció gerencial i contractació d’experts tècnics d’alta qualificació.
Una vegada obtinguda la qualificació d’iniciativa local d’ocupació, les empreses poden accedir a subvencions de 4.808 euros per la contractació indefinida d’una persona en atur. La mateixa quantitat s’atorga per a cada persona sòcia treballadora desocupada que s’integri amb caràcter indefinit en una cooperativa o societat laboral.
L’empresa també pot rebre una subvenció financera consistent en la reducció de fins a 3 punts de l’interès dels préstecs destinats a inversions per a la creació i posada en marxa de l’activitat empresarial.
Un altra subvenció es destina a la millora de la capacitat de la persona promotora per a la presa de decisions empresarials (75% del cost de l’acció amb un límit de 12.020 euros) mitjançant l’ajut per a tutoria, ajut per formació i ajut per a la realització externa d’estudis i informes sobre activitat.
Per últim, s’atorguen subvencions per facilitar la contractació d’experts tècnics d’alta qualificació, per a la millora de l’activitat empresarial i el bon fi d’aquesta activitat (50% dels costos salarials amb el límit de 18.030 euros.
Les novetats del programa I+O
Per l’atorgament de les subvencions d’enguany, el Departament de Treball incrementa el nombre de projectes empresarials que poden ser qualificats d’Iniciatives locals d’Ocupació (I+O).
En concret, es consideren els casos de reconversions industrials o tancaments empresarials, en els quals les persones treballadores es facin càrrec de l’empresa, n’assumeixin la gestió i el control mitjançant empreses cooperatives i societats laborals, sempre i quan hi hagi un nou pla d’empresa que permeti garantir la viabilitat del nou projecte empresarial.
També s’ampliarà el nombre de projectes empresarials que poden ser qualificats d’Iniciatives locals d’Ocupació afegint-hi els casos d’empreses preexistents que creïn un nou centre de treball i que generin ocupació neta al territori.
A més, s’augmentarà la subvenció un 10% per a sectors econòmics predefinits com, per exemple, implantació d’energies alternatives, cura d’infants, persones discapacitades o gent gran, assistència a persones joves amb dificultats, gestió de residus o protecció i manteniment de zones naturals, entre d’altres.
Així mateix, s’incrementarà la subvenció un 10% per als casos de determinades circumstàncies socioeconòmiques desfavorables en el territori i en el mercat laboral, i en els casos de contractació de determinats col·lectius més desafavorits per l’actual conjuntura del mercat de treball.
L’augment es produirà quan s’acrediti la contractació indefinida o la incorporació de persones sòcies treballadores a jornada completa de persones en situació de risc social; amb més de 6 mesos en situació d’atur; majors de 45 anys; menors de 30 anys amb dificultat d’inserció laboral; dones en ocupacions on es troben subrepresentades; amb dificultats especials per inserir en el mercat de treball; i sòcies treballadores que hagin capitalitzat la prestació d’atur.
Per últim, s’ampliarà la tipologia d’estudis i informes subvencionables per tal d’incrementar les possibilitats de suport a la posada en marxa d’iniciatives empresarials d’aquest programa, posant especial èmfasi en les accions lligades a la prevenció de riscos laborals, a la igualtat d’oportunitats i a la formació de persones treballadores.

Documents relacionats


declaració de Joan Josep Berbel [WAV - 2.37 MB]

FONT: GENCAT

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici

Mi Ping en TotalPing.com