dimecres, 16 de juliol del 2008

paquet de mesures d’austeritat pressupostària començant per la pròpia Generalitat

Dimecres, 16 de juliol de 2008 - 10:57h

El president Montilla anuncia un nou paquet de mesures d’austeritat pressupostària començant per la pròpia Generalitat

  • Destaca que es reduirà en un 25% determinades partides de la despesa corrent, que tot i ser necessàries no es consideren imprescindibles
  • Informa que el Govern ha acordat mesures de contenció del creixement de les plantilles excepte en serveis essencials relacionats amb l’atenció al públic o amb la protecció ciutadana

El president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat un nou paquet de mesures del Govern per afrontar la situació de crisi on es fa “referència a l’austeritat pressupostària de les administracions públiques, de contenció de la despesa corrent, començant per la pròpia Generalitat”.

El cap de l’Executiu ha destacat que aquesta austeritat pressupostària significarà, segons el que va aprovar ahir el Govern, “reduir en un 25% determinades partides de despesa corrent, que tot i ser necessàries no es consideren imprescindibles”.
Així mateix, el president ha informat a la Cambra catalana que “el Govern va acordar mesures de contenció del creixement de les plantilles de personal al servei de l’Administració, excepte en aquells serveis essencials i que estan relacionats amb l’atenció al públic o amb la protecció de la ciutadania”.


Nou paquet de mesures aprovat pel Govern de la Generalitat
El Govern adopta les mesures de control de la despesa següents, que afecten tots els departaments de l’Administració de la Generalitat i entitats integrants del seu sector públic:
  1. Per poder iniciar expedients de despesa relatius a nous programes, convocatòries d’ajuts i actuacions que no siguin de caràcter recurrent, es requereix l’acord previ del Govern. A tal efecte, la intervenció no fiscalitzarà les propostes de despesa que no responguin a compromisos jurídicament vinculants que hagin estat adquirits o autoritzats abans de la data d’aprovació d’aquest acord, llevat que es tracti de despeses de caràcter recurrent o bé que hagin estat autoritzades pel Govern.
  1. No es substituirà el personal dels departaments i de les entitats del sector públic de la Generalitat, que causi baixa per jubilació, excedència, o finalització del vincle laboral. En cas que la baixa afecti a llocs de comandament, i que sigui imprescindible la seva cobertura, s’haurà de compensar amb les baixes/retencions d’altres places. L’aplicació d’aquesta mesura podrà comportar una reassignació de personal entre diferents departaments.
  1. Excepcionalment, el personal adscrit a la prestació directa de serveis públics de caràcter bàsic que causi baixa pels motius esmentats, podrà ser substituït en casos degudament justificats i previ informe favorable de la Comissió de Coordinació Corporativa. Tampoc serà d’aplicació aquest punt quant es tracti de substituir personal de reforç que estigui nomenat o contractat en la data d’aquest acord.
  1. En l’àmbit dels departaments i de les entitats del sector públic de la Generalitat no s’iniciaran processos per cobrir els llocs de treball dotats pressupostàriament però que es trobin en situació de no ocupats, llevat que s’adrecin a personal que ja estigui ocupant un altre lloc de treball, el qual haurà de quedar vacant i no podrà cobrir-se. L’aplicació d’aquesta mesura podrà comportar una reassignació de personal entre diferents departaments.
  1. Únicament es podran incrementar les plantilles, prèvia revisió i constatació de la seva necessitat per part dels departaments de Governació i Administracions Públiques i d’Economia i Finances, quan es tracti dels llocs previstos de forma parcial en el pressupost per al 2008 i pendents d’autoritzar durant el segon semestre de 2008:
    1. Personal docent no universitari: un màxim de 1.725 nous llocs
    2. Mossos d’Esquadra: un màxim de 1.647 nous llocs
    3. Personal penitenciari: un màxim de 434 nous llocs
    4. Personal d’administració de justícia: un màxim de 150 nous llocs
  1. Per raons degudament motivades, amb l’informe previ de la Comissió de Coordinació Corporativa, el Govern pot establir excepcions addicionals a les contemplades en les tres mesures anteriors, incloent les que derivin de la resolució dels expedients de dimensionament que hagin iniciat la seva tramitació en el moment de l’aprovació d’aquest acord.
  1. No es tramitaran noves autoritzacions de compromisos de despeses amb càrrec a exercicis futurs que comprometin per al 2009 un import superior al del 2008, llevat dels casos de contractes de caràcter recurrent, que poden presentar un increment màxim del 3% anual (en termes d’anualitats homogènies), i d’aquells altres que, per raons degudament motivades, determini la Comissió de Coordinació Corporativa.
  1. Quan la modificació d’un compromís vigent de despeses de caràcter pluriennal comporti una disminució de l’import de la seva anualitat per a l’exercici en curs, s’efectuarà una retenció de crèdit per l’import esmentat i aquest només podrà ser aplicat a increments de l’anualitat en curs d’altres compromisos pluriennals del mateix departament o d’altres departaments, en aquest cas, amb autorització prèvia del Govern. Per raons degudament motivades, la Comissió de Coordinació Corporativa pot establir excepcions a aquesta norma.
  1. El Departament d’Economia i Finances aplicarà una retenció equivalent al 25% dels crèdits inicials a les següents aplicacions pressupostàries:
    1. 220.0002 Premsa, revistes, llibres i altres publicacions
    2. 226.0001 Exposicions, certàmens i altres activitats de promoció
    3. 226.0002 Atencions protocol·làries i representatives
    4. 226.0003 Publicitat, difusió i campanyes institucionals
    5. 226.0005 Organització de reunions, conferències i cursos
    6. 227.0005 Estudis i treballs tècnics
    7. 240.0001 Despeses de publicacions
  1. Quedaran exclosos d’aquesta retenció, els crèdits inicials de l’aplicació “227.0005 Estudis i treballs tècnics” corresponents als estudis tècnics i de seguiment d’obres de Gestió d’Infrastructrues SA i Regs de Catalunya SA.
  1. El Departament d’Economia i Finances procedirà a efectuar les retencions que corresponguin a càrrec de les aplicacions pressupostàries dels departaments de la Generalitat, del Servei Català de la Salut, de l’Institut Català de la Salut, de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials i de les entitats autònomes administratives. Pel que fa a la resta d’entitats del Sector Públic de la Generalitat, les retencions de crèdit s’efectuaran a càrrec de les partides de transferència a favor d’aquestes.
  1. En el cas que el crèdit de les aplicacions pressupostàries esmentades no fos suficient per efectuar la retenció, els departaments hauran de comunicar al Departament d’Economia i Finances les partides sobre les quals s’efectuarà la retenció i els imports a retenir a cada una de les partides.
  1. Els departaments ajustaran les transferències i aportacions a favor de les entitats del sector públic que tinguin adscrites, en funció del resultat que es derivi de l’ aplicació d’aquestes directrius.
  1. En cas que una entitat del sector públic de la Generalitat tanqui el pressupost per al 2008 amb un dèficit no financer superior o un superàvit inferior al del pressupost inicial, en l’exercici 2009 es procedirà a efectuar una retenció per l’import diferencial, en les partides de transferències, aportacions o compres de la Generalitat o de les seves entitats a l’entitat afectada.



Documents relacionats


El president Montilla anuncia un nou paquet de mesures d’austeritat pressupostària començant per la pròpia Generalitat [PDF - 169 KB]

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici

Mi Ping en TotalPing.com