diumenge, 6 de maig del 2007

El consell de relacions laborals català, la primera Llei aprovada!

Si haguéssim de medir ideològicament per la primera llei que ha aprovat el parlament, aprovaR la Llei del consell de relacions laborals, tal com reculls els acords del govern català, és que és un govern d´esquerres, impensable que es fés en els 23 anys de govern de CIU, és un dia històric, perquè és el pas bàsic per potenciar la concertació social entre els agents socials i l´administració per articular un veritable Marc català de relacions laborals, que no ha acaparat titulars i és una oportunitat històrica si es va per feina.
O sigui que en tot l´àmbit del treball, tinguem el dret de decidir i articular-lo, amb eines noves, negociació col.lectiva amb convenis propis que eliminin els models desfasats provincials i s´unifiquin a l´alça en d´àmbit català(els del metall,etc.), així com aplicant principi de subsidiarietat i representativitat social es facin convenis marc catalans que arraconin els convenis estatals(químiques, etc.), o posi les bases per traspàs estatutari i posar les bases d´una Seguretat social catalana, per combatre sinistralitat, per vetllar per les prestacions socials i el benestar de les classes populars.

- AQUÍ TENIU LA LLEI DEL CONSELL CATALÀ DE RELACIONS LABORALS

El Consell serà paritari, estarà integrat per un president o presidenta i 24 persones membres, designades per l'Administració de la Generalitat (8), les organitzacions sindicals (8) i empresarials (8) més representatives del territori català.

El pressupost previst per aquest òrgan, inclòs en la Llei de pressupostos per al 2006, és de 1.000.000 euros (400.000 euros per al Consell Català de Relacions Laborals i 600.000 euros per a la Comissió de Convenis Col·lectius).

Però neix coix, perquè reprodueix el model no sempre just com el atorgar el paper a les organitzacions sindicals i empresarials més representatives, sense ni tan sols veu ni vot d´altres, potser sectorials si hegemòniques, que faria per exemple caiguin en inèrcia i que nomès hi formin part Foment i PIMEC, i no incloguin la CECOT, o en l´àmbit sindical acaparin UGT i CCOO, i deixin el sindicalisme alternatiu i nacional (CGT, Intersindical-CSC, USTEC-CATAC...) fora del consell català de relacions laborals.
I un apunt territorial: les comissions territorials, tindran en compte les comarques en recessió allunyades de l´àmbit metropolità sense pla de xoc, que han patit retallades i emigració laboral al perdre´s sectors monocultius com el tèxtil, cas del Berguedà o el Ripollès?
Esperem que els pitjors auguris, no es confirmin, ja que una bona eina, pot ser usada per laminar drets adquirits i sigui una eina per precaritzar o no articular més enllà d´estudis i declaracions de bones intencions. Veurem quin paper hi jugarà la consellera Mar Serna, encertada en els anuncis institucionals de treball i que tenim més dubtes per ser d´un partit jacobí que vol controlar l´àmbit socioeconòmic des de la centralitat madrilenya, per activa o passiva.
I que per passivitat dels agents "majoritaris" no usin la disposició transitòria i s´excusin en el desplegament reglamentari per avançar en articular el marc català de relacions laborals.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici

Mi Ping en TotalPing.com