dilluns, 24 de desembre del 2007

Els partits polítics signen un Pacte d'Estat contra la Pobresa

Per primera vegada, els partits es comprometen a lluitar a favor dels Objectius del Mil·lenni. L'acord aposta per cancel·lar el 100% del deute bilateral als països més empobrits i deduccions fiscals a qui contribueixi amb ONGD.


Les formacions polítiques de l'arc parlamentari van signar el 19 de desembre el primer Pacte d'Estat contra la Pobresa de la història de Catalunya i 'Espanya, un document promogut per la Coordinadora d'ONG de Desenvolupament (CONGDE) que compromet les administracions nacionals, autonòmiques i locals en la lluita pels Objectius del Mil·lenni. Per evitar que el text es quedi en "retòriques", es crearà una comissió específica de seguiment en el Congrés dels Diputats. L'acte va reunir els representants dels partits signants de l'acord (PSOE, PP, IU, CiU, ERC, CC, ICV, BNG, CHA, EA i NaBai). El president de la CONGDE, José María Medina, va explicar que l'objectiu final de la iniciativa és millorar "la qualitat i quantitat" de l'ajuda espanyola al desenvolupament i aconseguir "coherència" entre polítiques. Per això, el text aborda compromisos tant en matèria de cooperació com sobre comerç exterior i deute.

El text aborda compromisos tant en matèria de cooperació com sobre comerç exterior i deut
En el primer àmbit, els signants comprometen que totes les administracions destinaran el 0,7% de la Renda Nacional Bruta a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) abans del 2012. D'aquesta partida, es destinarà com a mínim el 20% a Serveis Bàsics i almenys el 25% s'enviarà als Països Menys Avançats (PMA), donant prioritat a l'Àfrica Subsahariana.

Així mateix, es compromet una desvinculació progressiva de l'AOD respecte de la compra de béns i serveis d'origen espanyol; se signen mesures de transparència com l'elaboració d'un informe agregat als Pressupostos Generals que informi sobre les quantitats destinades a AOD i un altre, elaborat per la Comissió de Cooperació del Congrés sobre la contribució espanyola en organismes multilaterals.

Deute

Quant a la gestió del deute, les formacions polítiques s'han compromès a cancel·lar el 100% del deute bilateral als PMA sense que això suposi reduir les ajudes al desenvolupament i
El "principal repte" del Pacte d'Estat és arribar a "coherència política" en les polítiques de comerç, segons la CONGDE
han signat "establir uns principis per a la prevenció de nou endeutament", fet pel qual queden congelats els crèdits FAD i CESCE fins que no es produeixi la reforma legal pertinent.

El Congrés haurà de promoure "en l'àmbit internacional la creació d'un Tribunal Internacional d'Arbitratge sobre Deute Extern, on creditors i deutors estiguin igualment representats i les decisions es prenguin per una instància neutral", diu el text.

Comerç

Finalment, en matèria de comerç l'objectiu és la "coherència política" orientada al desenvolupament dels pobles. Aquest és, segons Medina "el principal repte" del Pacte d'Estat perquè suposa que cap Govern espanyol haurà de permetre que els seus propis interessos econòmics i comercials prevalguin sobre les necessitats dels països del Sud.

Així, els signants s'han compromès a eliminar els subsidis a l'exportació i promoure la seva prohibició en la UE; proposar a l'OMC noves regles comercials que assegurin que els acords comercials beneficiïn les poblacions dels països pobres evitant que la liberalització comercial pugui deteriorar la seva realitat social o mediambiental.

El Pacte d'Estat inclou també promeses de reforma legislativa, com la elaboració d'una normativa sobre Responsabilitat Social Corporativa; la modificació de les subvencions de cooperació desenvolupant la Llei general de Subvencions o "les reformes legals necessàries" perquè les persones físiques també puguin desgravar-se per contribuir amb ONGD, com ho fan les persones jurídiques.

Què Puc Fer Jo?


Pressiona! Coneix els Objectius del Mil·lenni i participa en la campanya Pobresa Zero.

Més informació:
CONGDE
Llegeix altres notícies sobre Objectius del Mil·lenni publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-OneWorld 2007

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici

Mi Ping en TotalPing.com