dissabte, 22 de desembre del 2007

200.000 catalans viuran el Nadal per sota del llindar de la pobresa

pobresa
Oportú, molt oportú, l'informe de Càritas de les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa sobre les persones que viuen sota el llindar de la pobresa. Just abans de Nadal, en què, com ja és habitual, l'autèntic missatge i sentit d'unes festes que celebren teòricament el naixement de Jesús ha estat segrestat pel consumisme.


L'informe Vides trencades. Pobresa i salut, elaborat per la prestigiosa entitat eclesial que atén els pobres i exclosos de la societat, assenyala una vegada més que milers i milers de persones han de sobreviure amb menys de 531 euros al mes, el que es considera el mínim per viure dignament. Al voltant d'unes 200.000 persones al nostre país es troben en aquesta dramàtica situació. Bàsicament, segons les dades apuntades per l'estudi, són vídues, jubilats i discapacitats i la gran majoria són persones més grans de 60 anys. D'aquí ve que molts tinguin, com a conseqüència, problemes greus de salut. En el fons, la denúncia no és nova. Fa uns anys diferents entitats cristianes van impulsar una campanya titulada "Aquí hi ha gana" per recordar la crua realitat. I aquesta mateixa setmana, sense anar més lluny, la Fundació Un Sol Món i la Fundació Jaume Bofill van subratllar en el decurs d'unes jornades sobre la pobresa celebrades al Parlament de Catalunya que la pobresa s'intensifica, que cada vegada augmenta el nombre dels qui es troben en una situació de pobresa extrema.

Càritas, però, no es limita a denunciar la situació existent al costat nostre, enmig de l'opulència i la disbauxa consumista que es dispara any rere any. També formula una proposta molt concreta i directa: un pacte nacional, entre tots els partits polític, perquè cap pensió sigui inferior als 531 euros. Per aconseguir-ho, Càritas demana que els pressupostos de la Generalitat destinin un 1% a aquesta finalitat, és a dir entre 10 i 12 milions d'euros cada any. En altres paraules, que 200.000 persones puguin sortir de l'espiral de l'exclusió social és possible, només cal que es dediqui un 1% del pressupost de la Generalitat a incrementar l'import de les pensions que avui se situen per sota del llindar de la pobresa. Segons els responsables de Càritas amb aquesta iniciativa la meitat de les persones en situació de pobresa extrema se'n podrien sortir immediatament. Continuarem celebrant impassibles el Nadal, fent-nos el desentès d'aquesta punyent realitat descrita per Càritas?

Font: Tribuna.cat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici

Mi Ping en TotalPing.com