divendres, 23 de gener del 2009

Projecte pilot de conciliació de la vida laboral i personal en 32 empreses dels polígons industrials que beneficiarà 4.300 treballadors

Treball i els ajuntaments de Rubí i Barberà posen en marxa un projecte pilot de conciliació de la vida laboral i personal en 32 empreses dels polígons industrials que beneficiarà 4.300 treballadors

El Departament ha destinat 200.000 euros a aquesta iniciativa pionera que es desenvoluparà durant aquest any

 
Treball

El Departament de Treball, en col·laboració amb els ajuntaments de Rubí i de Barberà del Vallès, ha posat en marxa un projecte pilot de conciliació de la vida laboral i personal als polígons industrials d’aquestes dues poblacions. Aquesta iniciativa pionera beneficiarà 4.307 persones treballadores -2.422 dones i 1.885 homes- d’un total de 32 empreses -8 a Rubí i 24 a Barberà del Vallès-.
 
La consellera de Treball, Mar Serna,ha explicat que en una situació com l’actual “és important i clau millorar la gestió dels recursos humans perquè això suposa més competitivitat per les empreses, millores organitzatives, disminució dels riscos psicosocials i també una millora en termes d’absentisme”.
 
En aquest sentit, la consellera ha destacat que “tenir 32 empreses amb més de 4.300 persones treballadores, i més en aquests moments, diu que volen avançar i seguir sent productives i que fan una aposta per innovar i pels nous temps; davant de la crisi, això no es pot aturar i s’ha de continuar treballant i per això les administracions volem donar tot el suport a aquestes empreses”.
 
L’objectiu d’aquesta iniciativa és posar a l’abast de les empreses que participen en el projecte un conjunt d’actuacions i recursos que facilitin els canvis organitzatius necessaris per millorar la gestió dels recursos humans a través de la implantació de mesures de conciliació i de noves organitzacions del temps.
 
Enguany el Departament de Treball destina 200.000 euros en aquest nou projecte i oferirà a les empreses assessorament, acompanyament individualitzat, formació tant per a equips directius com per les persones treballadores, i també alguns serveis per facilitar la conciliació que es gestionaran des dels ajuntaments participants. Per la seva part, els dos consistoris municipals també es comprometen a millorar la mobilitat, l’atenció als fills i filles del personal treballador en èpoques concretes com les vacances i oferir activitats esportives adaptades als horaris de les persones treballadores, entre d’altres serveis.
 
Aquesta iniciativa és conseqüència de les conclusions del Fòrum del Temps creat per la Direcció General d'igualtat d'Oportunitats en el Treball que han donat peu a diverses mesures i actuacions sobre conciliació. El projecte pilot es desenvolupa en tres fases: una primera que consisteix en un treball de camp per conèixer la situació de partida de les empreses, ja realitzada; una segona fase d’implementació i seguiment de les diferents actuacions (2009); i la tercera d’ avaluació de l’impacte de les mesures i serveis aplicats (gener – juny 2010).
 
La finalitat del projecte és detectar les necessitats reals de les empreses, informar i sensibilitzar a l’empresariat, als representants dels treballadors i a les persones treballadores dels beneficis que comporta una reorganització del temps de treball, capacitar als treballadors per implementar mesures, i oferir serveis adaptats a les necessitats de les persones treballadores i de les empreses.
 
Les empreses que participen en el projecte pilot representen diversos sectors com el logístic, el químic, l’informàtic, les arts gràfiques, el tèxtil, l’automoció, el farmacèutic i el comerç, entre d’altres. B.Braun Surgical, Emerson Process Management, Roche Hermanos, Industrias Gráficas Grifoll, Grifoll Print Promotions, Tecus Plasticos, Avanzit Infraestructuras i Serca són les 8 empreses de Rubí que estan situades als polígons de La Bastida i La Llana.
 
Pel que fa a Barberà del Vallès hi participen les següents 24 empreses dels polígons de Can Salvatella i Santiga: 6PM, ACS, Nodus Centre de Negocis, Barberà Promoció, Baricentro, Basi, CartService, Cetba, Clece, CCS Agresso, Embalatges Porta, Gabinete Técnico Neriz, Grupo CAT Logística Cargo, Mol-Matric, SCCL, Pinter, Prelab, Provital, QuimiHotelco, Sernal, Sucitesa, Ternum, SCTA Louis Vuitton, Penatatrans i Seur Vallès.

Més motivació i salut i menys absentisme de les persones treballadores
 
Els principals beneficis d’aplicar mesures de conciliació de la vida personal i laboral que posen de manifest diferents estudis d’escoles de negocis, cambres de comerç, confederacions empresarials i empreses són en un primer nivell una millora en l’augment de la satisfacció i de la motivació de les persones treballadores, retenció de personal qualificat i millora del clima laboral.
 
Però en un segon nivell es detecta una disminució dels riscos laborals, una reducció de l’absentisme laboral i un increment significatiu de la productivitat, factor que incideix en l’augment del grau de competitivitat de les empreses.
  
Formació i assessorament en conciliació, millora del transport públic i de les escoles bressol, els serveis més demandats
 
Per conèixer la situació de partida, el Departament de Treball ha analitzat conjuntament amb les empreses les seves necessitats en aquest àmbit. El 50% de les empreses asseguren que volen conèixer millor els processos de formació i d’assessorament oferts pel Departament per millorar la gestió del temps de treball, així com per aprendre els mètodes d’implantació dels plans d’igualtat com a eina de gestió empresarial i bones pràctiques d’altres empreses en matèria de conciliació.
 
També un 50% de les empreses demanen una millora de la freqüència del transport públic i de l’oferta de casals d’estiu i escoles bressol. Gimnàs, metge, menjador i gestoria són altres serveis demandats. 
 
En els cas del transport públic, l’alcaldessa de Rubí, Carme García Lores, ha anunciat que “en aproximadament un mes o mes i mig es posarà en marxa dues línies noves de transport a diferents polígons industrials que abans no arribaven”. En aquest sentit, l’alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana del Frago Barés, ha explicat que “la localitat ja té una línia d’autobusos pels polígons i el que ens plantegem conjuntament amb les empreses és millorar i refermar aquesta línia”.
 
Les persones que decideixen el seu horari treballen més hores que les que fan un horari rígid
 
Un dels aspectes que recull l’Enquesta de Condicions de Treball de Catalunya (ECTC) és el de la tipologia de l’horari de treball. Segons aquesta enquesta, les persones treballadores que trien el seu horari acaben treballant més hores per setmana que aquelles que tenen un horari rígid o un horari flexible decidit per l’empresa.
 
Així, els treballadors i treballadores que decideixen el seu horari fan 43,3 hores setmanals, per 39,5 hores els que tenen horari rígid i 39,7 hores les persones amb un horari flexible decidit per l’empresa. El percentatge de treballadors que decideixen el seu horari és relativament petit, del 9%, mentre que un 76,6% del total tenen un horari rígid i un 14% flexible decidit per l’empresa.
 
De mitjana les persones enquestades treballen 39,9 hores setmanals. Per sexes, els homes treballen de mitjana 42 hores, per 37,3 les dones, ja que les dones treballen a temps parcial en major proporció.
  
En aquest sentit, un 20,3% de les dones catalanes ocupades tenen un contracte de jornada a temps parcial, enfront del 4% dels homes ocupats, segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del III trimestre de 2008. És, doncs, una diferència notable que té una explicació. 
 
Segons l’Enquesta de Condicions de Treball de Catalunya (ECTC), les dades sobre la causa que es treballi a temps parcial van en consonància amb les relatives a la conciliació laboral, que mostren que un 45,8% de les dones treballadores tenen alguna o molta dificultat per conciliar la seva vida personal i laboral, percentatge que baixa al 29,7% entre els homes.
 
Pel que fa a les hores setmanals treballades realitzant tasques de la llar de les dones és de 21,3 mentre que els homes hi dediquen 7,9, és a dir 13,4 hores menys a la setmana, segons les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida i Hàbits de la Població de Catalunya.


Documents relacionats


FONT : GENCAT.CAT

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici

Mi Ping en TotalPing.com