divendres, 5 de desembre del 2008

Prop d'un milió d'aturats a nivell estatal no cobren cap mena de prestació


  1. • Només dos dels tres milions de desocupats registrats al novembre percebien el subsidi
  2. • Al voltant d'1,2 milions de persones sense feina tenen una difícil reinserció al mercat laboral
Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.
Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.
FRANCISCO J. DE PALACIO
MADRID

El deteriorament accelerat del mercat laboral --171.243 desocupats més registrats el mes passat-- està desbordant els mecanismes de l'Administració per protegir tots els aturats. En aquests moments hi ha un milió de persones sense feina que no cobren cap mena de prestació, ni subsidi, ni renda d'inserció laboral.
Per primera vegada, el Ministeri de Treball ha deixat de publicar la taxa de cobertura de la desocupació, percentatge que, fins ara, indicava quantes persones desocupades perceben una prestació. La secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, va justificar aquesta decisió al.legant que "el concepte actual de taxa de cobertura està obsolet i en aquest moment es treballa en una nova taxa per delimitar qui és desocupat i qui és beneficiari".
Les dades sobre prestacions sempre es publiquen amb un mes de retard. A l'octubre hi havia 2,818 milions d'aturats, dels quals 1,985 milions estaven cobrant alguna prestació i 832.781 no. El mes de novembre la desocupació va pujar fins als 2,989 milions d'aturats, un 6% més que el mes anterior. Tenint en compte el creixement mitjà de beneficiaris en un mes, actualment hi hauria al voltant de dos milions de persones cobrant el subsidi respecte al prop d'un milió de desocupats que no percebrien cap renda pública. Per tant, la taxa de cobertura de la desocupació indicaria que al voltant del 70% dels aturats són beneficiaris d'alguna prestació.

MATISACIONS A
partir d'aquí, el ministeri va matisar que 267.000 desocupats encara no han generat el dret a cobrar l'assegurança ni cap subsidi perquè són demandants de la primera feina. Si se'ls exclogués de l'estadística, la taxa de cobertura pujaria al 80%.
Els 733.000 treballadors restants no perceben ajudes perquè són aturats menors de 45 anys que han exhaurit la prestació contributiva i no tenen càrregues familiars. Si tinguessin família, si fossin més grans de 45 anys o si el seu problema consistís en el fet que no han aconseguit cotitzar els 360 dies necessaris per generar el dret, tindrien un subsidi.
A més a més, els problemes creixents amb què topen els serveis públics d'ocupació per poder atendre l'afluència de demandants han prolongat el termini de reconeixement o denegació d'una prestació. Al començament de l'any era d'una setmana i va passar a ser de 12 dies a l'octubre.

MÀXIM ESFORÇ
Tant UGT com CCOO van deixar clar ahir al Govern que la primera prioritat dels esforços que ha de fer l'Executiu per pal.liar els efectes de la crisi és mantenir el màxim nombre de treballadors coberts per l'assegurança d'atur. Per contra, el PP ha criticat l'augment d'aquesta despesa.
El cost en prestacions ha crescut un 51% aquests últims 12 mesos fins als 2.000 milions d'euros. Tan sols a l'octubre les sol.licituds de prestacions van augmentar un 44,1%. L'augment s'ha de veure de manera dinàmica, de manera rotatòria, ja que al mes de novembre van abandonar els registres de l'atur 339.083 persones. A més a més, Maravillas Rojo va assegurar ahir que "més de la meitat dels desocupats fa menys de quatre mesos que són al registre" encara que, vist a la inversa, es pot dir que més d'1,3 milions d'aturats fa un terç de l'any que no treballen.
El problema s'agreuja quan la possibilitat que 1,228 milions de les persones actualment a l'atur trobin una feina (grau d'ocupabilitat) resulta baixa o molt baixa, segons les dades que va aportar ahir el Ministeri de Treball: el 42% dels desocupats tenen difícil la reinserció en el mercat laboral.

DESACCELERACIÓ La secretària general està convençuda que les mesures adoptades pel Govern central permetran millorar la situació del mercat de treball i que la xifra d'aturats del novembre "reflecteix una desacceleració de l'atur registrat respecte del mes anterior".
La desocupació va tornar a afectar tots els sectors i especialment els serveis, que ja acumulen 1,7 milions de persones sense feina; i la construcció, amb 520.029 persones en situació de desocupació. Des del punt de vista de l'afiliació a la Seguretat Social, al novembre es van perdre una mitjana de 197.087 cotitzants.
Això explica que la contractació tampoc vagi bé. Ahir, el Ministeri de Treball es va limitar a ressaltar que el mes passat es van establir 1,162 milions de relacions laborals, de les quals 129.123 (l'11,1%) van ser indefinides. Però va obviar, en canvi, que les dues xifres s'han reduït en un 27% i un 32% respectivament respecte al novembre del 2007. 


FONT: ELPERIODICO.CAT


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici

Mi Ping en TotalPing.com