dijous, 30 d’octubre del 2008

"Coses que se li ocorren a algú que no sap d'economia"

El govern dels Estats Units destina 700.000 milions de dòlars dels contribuents per al seu pla de rescat dels bancs. Europa injectarà altres 1,7 bilions d'euros (al canvi actual, més del triple que els nord-americans)**/


1.- El govern dels Estats Units destina 700.000 milions de dòlars dels contribuents per al seu pla de rescat dels bancs. Europa injectarà altres 1,7 bilions d'euros per a salvar als bancs privats per a garantir els préstecs interbancaris. D'aquesta xifra gegantesca, l’estat francès es compromet a aportar 360.000 milions d'euros, l'equivalent a una sisena part del seu Producte interior brut (PIB). El govern espanyol ha destinat també un fons públic per als bancs de 30.000 milions d'euros, més altres 100.000 milions d'avals. Holanda injecta 200.000 milions d'euros i el Regne Unit 37.000 milions de lliures. Mentrestant, el president veneçolà, com és un populista i no un demòcrata responsable, va concedir 236,7 milions de dòlars per a 1.547 projectes socio-productius comunitaris.

2.- És curiós però el forat deixat pels executius bancaris provoca en els països rics un desastre major i més car que el deixat per dos huracans a Cuba. O dit d'una altra manera, probablement mitja dotzena d'aquests brillants especialistes de Wall Street si els haguessin deixat solts en la illa haguessin provocat un desastre major que els huracans Ike i Gustav junts.

3.- Diuen que la crisi és bàsicament de confiança, és a dir, que els bancs no es fien entre ells i no es presten diners però que, en canvi, sí es fien de l'Estat. Això confirma que és l'economia pública l'única que resulta creïble, tangible i real. O potser és la butxaca de milions de contribuents el que els genera confiança als amos d'aquests bancs.

* *

4.- I mentre coneixem aquestes dades de rescats bancaris amb diners públics, a Munich s'inaugurava, amb gran èxit d'assistència, la Fira de Milionaris, on vam trobar un telèfon mòbil que es ven per 178.000 euros, un coixí adornat amb diamants per 300.000 euros, cigars embolicats en or, l'últim Ferrari, el majordom perfecte, iots, cases de caviar i xampany... Ens assabentem aquests dies que l'amo de la immobiliària espanyola Fadesa es va adjudicar al seu compte personal 139 milions d'euros de l'empresa abans de declarar la suspensió de pagaments, que els executius de l'asseguradora AIG se’n van anar una setmana de vacances gastant-se un total de més de 440.000 dòlars allotjant-se en un hotel de Califòrnia que costa mil dòlars per nit, després de rebre els 85.000 milions de dòlars del rescat del govern nord-americà. La divisió asseguradora del desaparegut Fortis, les restes de la qual han estat comprats a preu de saldo per BNP Paribas, es van gastar 150.000 euros en un sopar en el prestigiós restaurant Louis XV de l'hotel monegasc Paris de Montecarlo, el més car de tot el Principat. En realitat, com em va dir el meu amic Santiago Alba, no sé perquè ens escandalitzem, aquesta gent sempre es va dedicar a menjar i a beure bé mentre la humanitat es mor de fam, no hi ha cap novetat.

5.- Una cosa curiosa d'aquest desastre financer és recordar les anàlisis econòmiques que fins a ara es feien des de l'esquerra d'una banda i els que ens presentaven els grups econòmics tradicionals. Així, vam trobar que la moderadora de la taula rodona de Telesur, Arleen Rodríguez, recordava en un dels seus últims programes que en els esdeveniments d'economistes sobre globalització a L'Havana, ja el 1999, es parlava que s'acostava una crisi d'aquest tipus. L'economista d'esquerres espanyol Juan Torres publicava a primers del 2006 el llibre /Agafa els diners i corre/, on advertia del model econòmic basat en l'especulació i l'any passat vam concedir a la Fira del Llibre de L'Havana, el primer premi /Pensar a contra/ /corrent/ a l'economista cubà Faustino Covarrubias, que avançava també aquest escenari de crisi.

Mentrestant, des de l'altre costat, el passat 5 d'abril, el diari El País titulava /BBVA i el risc veneçolà/. La notícia es feia ressò del fet que el banc espanyol /BBVA acaba d'advertir sobre la situació veneçolana en el capítol de riscos de l'informe anual presentat davant la Comissió del Mercat de Valors d'Estats Units, la SEC, per les seves sigles en anglès/. Han passat sis mesos i veiem quins advertiments tenien raó i quins deien estupideses.

6.- Fa uns mesos es parlava de crisis perquè el petroli estava a 145 dòlars, la qual cosa, indiscutiblement afectava negativament a l'economia mundial. Avui està a 66 dòlars, i ningú planteja que això és una bona notícia per a l'economia productiva.

* *

7.- A mi, que no entenc d'economia ni de lleis, em sembla senzill pensar que si els bancs no estan en condicions per a prestar el servei que tenien encomanat a causa de la dolenta gestió dels seus directius, el que s'ha de fer no és donar-los diners perquè segueixin fent el mateix, sinó crear la corresponent banca pública que els substitueixi. I si algun banc o entitat financera no està en condicions de complir els compromisos legals assumits amb algú, persona física o jurídica, el lògic és iniciar el procés penal contra el responsable oportú, com es fa en qualsevol altra situació en la qual algú no compleix la seva responsabilitat contractual. En conclusió, que com jo no sé d'economia, em limito a donar aquestes informacions i fer aquestes reflexions, per si algú aconsegueix treure’n algunes conseqüències.

Pascual Serrano* /”/La Jiribilla/” *(aparegut a /Kaos en la Red/)


CGT reclama el final de l’actual model polític-social-econòmic capitalista, responsable de la crisi

La CGT davant del treball, l’atur, la crisi financera, econòmica i política, exigeix a institucions i als organismes públics que es deixi d’estafar i enganyar a la majoria social, els treballadors autòctons i immigrants, els pensionistes, els joves i s’acabi amb un model polític-social basat en l’esgotament dels recursos naturals que cada vegada fa més inviable la manera de vida al planeta.

El 24 d’octubre l’Enquesta de Població Activa (EPA) ens torna a mostrar la realitat social i quotidiana de la població que té més de 16 anys i poden treballar: 38.270.700 persones.

- De les persones considerades actives es troben treballant 20.346.300 i sense feina, és a dir parades 2.598.800.

- De les persones considerades inactives prop de 8.700.000 són pensionistes, els ingressos mitjos del qual ascendeix en l’últim trimestre a 806 € mensuals
- Les persones assalariades són 16.746.200, de les quals 11.000.000 perceben un salari mensual de 980 €. 
- En l’altre extrem es troba una ínfima minoria de privilegiats que són els membres dels consells d’administració de les empreses, els executius, els directors, els tècnics d’alta qualificació, els quals perceben salaris/rendes que se situen en els 450.000 € mensuals
- Les 2.598.800 persones aturades perceben prestacions de desocupació mitges, inferiors als 800 € mensuals
- Les persones que han estat expulsades dels seus llocs de treballs en l’últim trimestre del 2008 han estat 217.200 i que han perdut el seu lloc de treball en els últims dotze mesos, han estat 806.900.

L’acomiadament i la seva conseqüència l’atur ha augmentat a tots els sectors en l’últim trimestre: la construcció perd 57.600 aturats més i ja en sumen 354.000 en els últims 12 mesos. Els serveis augmenten les persones aturades en 47.700, la indústria 27.200 persones aturades més i l’agricultura suma 26.900 aturats.

Les persones que porten sense ocupació des de fa més d’un any ascendeixen a 609.500 i el nombre de llars amb tots els seus membres actius a l’atur, han crescut en els últims 12 mesos en 258.800 persones.

Les 10 grans entitats bancàries, 8 Bancs i 2 Caixes, van obtenir uns beneficis nets de 100.000 Milions de € des del 2000 al 2007. El Parlament espanyol va aprovar finançar al sistema financer-bancari amb una partida de 50.000 Milions de €, ampliable fins als 100.000 Milions, per "tornar la confiança al mercat i que tinguin diners per finançar l’economia real".

Des de la CGT volem no només repudiar aquesta "gran estafa social", aprovada pel Parlament, si no també denunciar i oposar-nos amb la força de la raó i de la justícia social que es financi els Beneficis Privats d’aquesta ínfima minoria social que percep de mitjana mensual 450.000 € per persona.

Aquests 100.000 Milions "regalats" al sistema financer surten de les arques públiques i ni els treballadors, els pensionistes, els aturats, els joves, no hem estat preguntats sobre aquesta decisió.

Els 100.000 milions cal utilitzar-los per garantir rendes suficients als 2.600.000 aturats actuals, dedicar-los a pujar les pensions i injectar-los per acabar amb la pobresa relativa que pateixen prop de 9.000.000 de persones en l’estat espanyol.

Cal actuar i un rebel•lar-se fins a tornar a una situació on els drets socials i laborals de les persones i el respecte per la naturalesa i la terra, quedin garantits i una vida social bona, sigui possible per a tots.

Els poders públics i econòmics han de garantir rendes suficients i exigir de qui s’apropia indegudament i no contribueix a l’interès general responsabilitats. Exigir que els seus salaris, les seves rendes, siguin limitades. Que els seus impostos siguin majors i que aportin els seus beneficis privats per a una economia sostenible i viable per a la societat en general.

Des de la CGT no solament ens oposem als “chiringuitos” especuladors i els seus altíssims beneficis, si no que també exigim un canvi social radical contra les "lleis inexorables del mercat capitalista", és a dir la legalització de les seves maquinacions i barbàries per alterar el preu de les coses (habitatges, aliments, matèries primeres, etc.) i l’anteposició dels beneficis privats a la vida i les seves necessitats.

Els treballadors, assalariats i les classes mitjanes hem d’exigir dels poders econòmics, els estats i els seus organismes de control dels diners públics (Bancs Centrals, Reserves Federals), que distribueixin la riquesa, i els mitjans entre aquells que sí que aportem la nostra feina i futur a la sostenibilitat de la hisenda pública i perquè les nostres necessitats socials siguin cobertes amb criteris de suficiència, repartiment solidari i equitat.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal

Confederació General del Treball - CGT

Font: http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article2301

Primera condemna penal en ferm per assetjament laboral contra la generalitat de Catalunya

La sentència de l'Audiència Provincial de Lleida senta jurisprudència sobre l'assetjament laboral a  nivell estatal.
Malgrat això, el conseller d'Obres Públiques de Montilla, el socialista Joaquim Nadal, no fa ni cas i, a més, puja a la funcionària condemnada i paga als seus advocats. 

És la primera sentència per assetjament laboral - 'mobbing'-, en la qual resulta condemnada una Administració pública, en aquest cas la Generalitat catalana. I ja és ferma, quan l'Audiència Provincial de Lleida ha ratificat el dictat pel Jutjat Penal n º 2 de la capital lleidatans. 

Es jutjar Teresa Casals, cap de servei de la Conselleria d'Obres públiques (que dirigeix el socialista Joaquim Nadal) per assetjament laboral a la funcionària Begoña Solé. La sentència, ara ratificada en tots els seus pronunciaments, estableix una quantitat de 8782 euros d'indemnització i fa responsable de la Generalitat: "Ha quedat acreditada en autos la perpetració de la falta de coaccions subjectivament dotada d'un element intencional i voluntari-el dol - . la senyora Casals va desenvolupar un comportament voluntari, volgut i intencional-(és a dir dolós) tendent precisament a que la senyora Solé fes el que no estava obligada a fer, porti a fer el que ella no volia, pretenent amb això causar desassossec comminava l'acompliment de la seva tasca en condicions que lesionen la seva dignitat de la seva funció laboral, generant a la perjudicada una situació psicològica delicada doncs desenvolupament un trastorn d'adaptació requerint tractament mèdic adequat a aquest trastorn directament relacionat amb la conducta de la apelante ". 

En suma, per primera vegada, una administració pública és condemnada a Espanya per 'mobbing' i aquesta Administració és la Generalitat catalana. I Joaquim Nadal ha fet tot el possible per presindir de tal 'guardó'. Per exemple, la Generalitat ha corregut amb les despeses de defensa Casals, que no han servit per a molts, i per això ha contret a un dels millors bufets de Barcelona, el de Cristóbal Matellán. Aquestes despeses s'han justificat perquè la causa posava en perill "el bon nom de la Generalitat". 

Pel que sembla, a la justícia el bon nom de l'organisme públic no li sembla raó suficient per deixar impune la qüestió. 

No només això. El major menyspreu del conseller Nadal a la justícia és que, després de conèixer la sentència, encara no ferma, del Jutjat, no se li va obrir expedient disciplinari algun. Per contra, va ser premiada amb un ascens. El seu cap immediat, Jordi Benet, que segons la sentència empara i fomentar l'assetjament, i la dimissió havia estat sol · licitada pel sindicat UGT, tampoc se li ha obert expedient algun. Per cert, Benet ha estat director del Servei de Carreteres de la Generalitat a Lleida durant anys, al temps que era fundador i propietari (després sorgir l'escàndol va traspassar les seves accions a la seva germana) de l'empresa Projectec, premiada reiteradament amb contractes pel propi servei que dirigia. En definitiva, el poder col · labora amb un condemnat, en contra de la part més dèbil, ara declarada innocent. Però, malgrat això, alguna cosa ha canviat, perquè aquesta sentència senti jurisprudència en matèria d'assetjament laboral a 
espanya. 
 
L'Audiència ratifica la condemna de la cap de Carreteres per 'mobbing' a una funcionària 


L'Audiència de Lleida ha ratificat la sentència dictada pel Jutjat Penal número 2 que va condemnar l'ex cap del Servei Territorial de Carreteres de la Generalitat a la demarcació de Lleida, Teresa Casals Escuer, per assetjament laboral a una subordinat. 



L'Audiència reafirmada d'aquesta manera la decisió emesa el passat mes de febrer a favor de la víctima del mobbing, representada pel despatx d'advocats de Josep Maria Moragues, que es va convertir en la primera sentència condemnatòria per assetjament laboral contra una administració pública de l'Estat espanyol.
La sentència del Jutjat Penal 2 va establir en el seu moment que la Generalitat hauria d'indemnitzar la funcionària que va patir l'assetjament laboral amb 63.398 euros per ser responsable civil subsidiari. 
Tanmateix, l'Audiència de Lleida estableix que aquesta quantitat haurà de ser valorada pel metge forense en funció de les seqüeles dels fets que li hagin quedat a la assetjada. 
La treballadora denunciant acusar Teresa Casals de tracte vexatori entre 1996 i 2005. Durant el judici va assegurar que el seu superior la insults, li cronometrat quan treballava, li encarregava tasques de conserge i li va amenaçar diverses ocasions amb extraure'l. La sentència va assenyalar que els serveis territorials de Carreteres podien haver evitat el cas d'assetjament laboral únicament canviant de secció a la funcionària.
La Generalitat va recórrer la sentència del jutjat d'allò penal, que ara ha finalitzat amb una sentència ferma per part de l'Audiència de Lleida que ratifica la sentència anterior. 
Aquest nou error és contundent al sentenciar que "és clar que la conducta de la imputada ha excedit amb molt d'allò acceptable laboral i personalment a una conducta adreçada a fustigació a l'altra persona. Una cosa és el rigor en l'acompliment d'un càrrec de responsabilitat i una altra convertir la insistència en una conducta d'assetjament, amb menyspreu de la dignitat i voluntat de l'altra persona ".

dilluns, 13 d’octubre del 2008

Comunicat d’urgència en solidaritat amb els i les companyes agredides durant la manifestació del 9 d’Octubre a València

Ahir, uns minuts abans que s’iniciara la Manifestació Unitària del 9 d’Octubre a la Ciutat de València (boicotejada d’inici, per la pressió del Pp i del moviment blaver), un company de la COS de la Plana, i altres dues companyes d’ell, van patir una gravíssima agressió a un bar situat tot just al costat del punt d’eixida de la manifestació, mentre un absolutament desmesurat servei “d’ordre” de la Policia Nacional espanyola, es dedicava a identificar a vàries dotzenes de companyes i companys (alguns d’ells afiliats i afiliades a la COS), i a retirar tot un seguit d’estelades, banderes roges, etc.



Cal tenir ben clar que aquests 3 companys i companyes eren apallissats per una colla de prop de 12 feixistes, que els hi van agredir només entrar al local, i sense gairebé dirigir-los cap paraula... mentre la policia espanyola es dedicava a provar d’atemorir a altres companys i companyes al carrer, mentre no deixaven de repetir amb un enorme cinisme i pocavergonya, que ells hi eren allà per “defensar a tothom”...



Davant d’aquesta brutal agressió feixista i davant la passivitat mostrada per la policia espanyola, enviada allà per la delegació del govern espanyol del PsoE, manifestem:



- El nostre total i incondicional suport al nostre company agredit, així com a les altres dues companyes.

- El nostre total i incondicional suport a totes les afiliades i afiliats de la COS, així com tota la resta de companyes i companys, identificats i “violentats” per la policia espanyola.

- El nostre rebuig total a les formes mafioses de governar del Pp i també del PsoE, més properes als manuals ideològics del ministre nazi Goebbels, que de la democràcia amb la que tant es plenen la boca.

- El nostre rebuig a la més mínima presència de cap cos policial als sindicats de classe, doncs la seua funció de guardians i gossos de les institucions espanyoles, així com dels interessos del capital, fa que no puguen de cap de les maneres defensar als i a les treballadores.



Per això, cridem:

- A denunciar qualsevol agressió, doncs l’accumulació de faltes, pot acabar per posar-li problemes a la pròpia “justícia” espanyola, que ho tindria més difícil a l’hora de mostrar la impunitat que concedeixen a aquests grupuscles violents.

- A donar-hi suport a qualsevol mostra de rebuig contra el feixisme i totes les seues variants, masclisme, homofòbia, racisme, etc.

- A denunciar la presència dels cossos de “seguretat” al si dels sindicats obrers, i a la presència d’aquesta “gent” en les mobilitzacions obreres, tal i com va passar durant el passat 1r de Maig a València, on una colla de guàrdies “civils”, desfilaren amb pancarta pròpia al seguici de CCOO...



Feixisme mai més!!

Enfortim la solidaritat obrera!!



València 10 d’Octubre de 2008



*Unió Intercomarcal de l’Horta i la Ribera del Xúquer*

*Unió Intercomarcal de la Plana (Alta i Baixa)*

* *

*Coordinadora Obrera Sindical – COS*

Etiquetes de comentaris:

dijous, 9 d’octubre del 2008

Manifestació treballadors/es TYCO ELECTRONICS AMP a Berga i manifest

A continuació teniu el moment de la manifestació a l´arribada a la Plaça Sant Pere de Berga, on s´ha fet lectura del Manifest per part dels treballadors/es, que teniu a continuació davant el tancament i venda del terreny de la planta de Berga amb els 121 treballadors/es que hi té per una deslocalització i la reducció de plantilla de diferents centres a Catalunya i a nivell mundial:

Vídeos de la manifestació en contra de la directiva de la UE de les 65 hores, a Barcelona

Primer vídeo a inici manifestació des de l´inici fins al final , passant per diferents col.lectius, empreses en crisi i sindicats que s´aglutinaven a manifestació davant la directiva neoliberal de recuperar l´esclavatge, legalitzant 65 hores de treball setmanal, retornant-nos a un segle enrere:


Segon vídeo venint del final de la manifestació cap a endavant , tot baixant pel mig del Passeig de Gràcia fins a Plaça Catalunya:




Etiquetes de comentaris: , ,

Mi Ping en TotalPing.com